Skip to main content

MAJLIS PERASMIAN FOTOGRAFI #KOLEKTIF1 & BAS HOHO 2015 - WORLD TOURISM DAY 2015


Pelancaran Bas HOHO di Matic
Pada 5 Oktober 2015 bertempat di Matic telah berlangsungnya majlis perasmian pameran fotografi #Kolektif1 dan pelancaran Bas Hop on Hop Off (HOHO) sempena sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2015. Pameran Fotografi #Kolektif1 ini adalah merupakan kerjasama strategik di antara Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia melalui Pusat Pelancongan Malaysia (Matic) bersama Encik Yaman Ibrahim seorang jurugambar profesional tersohor di Malaysia diikuti oleh 28 orang lagi rakan jurugambar tanah air di datangkan khas dari Brunei.


Ketibaan Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia bersama media dan dif2 terhormat

Encik Yaman Ibrahim, Jurugambar Profesional terkemuka Malaysia
Pameran ini melibatkan sejumlah 78 karya dan foto hasil dari pelbagai destinasi pelancongan di seluruh dunia. Pameran ini telah pun berlangsung bermula 8 September hingga 30 Oktober 2015 di Pusat Pelancongan Malaysia (Matic). Dengan memaparkan keunikan dan kesenian dari segi budaya dan gaya hidup, diharapkan ianya akan memberi pendedahan serta kefahaman kepada masyarakat terutama generasi muda tentang aspek2 penting dalam menghasilkan fotografi pelancongan yang berkualiti dan berkredibiliti. 

YB Datuk Ermieyati Samsudin, Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia
Menurut YB Datuk Ermieyati Samsudin, Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, dalam ucapnnya berkata kerjasam strategik yang positif menerusi Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) sebegini bukan sahaja dapat menyumbang ke arah kelestrian bahkan mennghasilkan program yang memberi impak tinggi, kos rendah serta dapat dilaksanakan segera. Tema 1Bilion Pelancong, 1Bilion Peluang sempena sambutan Hari Pelancongan Sedunia bermatlamat untuk meraikan sumbangan dan kepentingan pelancongan dalam menjana ekonomi serta membentuk dan mempengaruhi nilai-nilai sosial dan budaya. 

Manakala di peringkat global, UNWTO telah menganjurkan kempen #hashtag, #1billiontourists dan #WTD2015 bagi memeriahkan lagi sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2015. Sebagai tanda sokongan terhadap industri pelancongan tempatan, orang ramai juga disarankan untuk memuatnaik gambar-gambar percutian mereka ke destinasi pelancongan negara dengan hashtag, #MYWorldTourismDay.

Di samping itu, semua telah sedia maklum bahawa negara ketika ini sedang menghadapi masalah jerebu yang kritikal secara tidak langsung telah memberi kesan kepada industri pelancongan negara. Dalam konteks ini, pelbagai usaha telah diambil oleh Kerajaan dalam memastikan pekara ini segeran diatasi. MOTAC bersama-sama menyokong semua usaha yang telah diambil oleh kerajaan dalam menyelesaikan masalah jerebu ini. Semoga keadaa ini pulih seperti sediakala demi kepentingan negara dan kelangsungan industri pelancongan secara amnya.


Comments

Popular posts from this blog

RUMAH RAKIT TO' WAN KG TELUK NIPAH, PULAU INDAH

Di bawah jenama Rumah Rakit To' Wan yang berada di jeti pengkalan nelayan Kampung Teluk Nipah Pulau Indah, pemilik mempunyai 3 buah unit rumah rakit yang beroperasi. Jom kami kongsi kan dengan anda maklumat Rumah Rakit To' Wan yang pertama iaitu Rakit Ania. RAKIT ANIA Rakit Ania merupakan rumah rakit pertama yang dibina dan beroperasi hingga sekarang. Kapasiti muatan bermula 10 hingga  15 orang pemancing pada satu sesi. Terdapat dua pakej yang ditawarkan kepada para pemancing. Pakej A kadar sewa yang dikenakan adalah sebanyak RM300 untuk satu rakit dan ianya adalah pakej privasi di mana tidak akan bercampur dengan pemancing lain dan hanya available pada hujung minggu hari Sabtu & Ahad.  Manakala pakej B hanya available pada hari biasa bermula Isnin hingga jumaat. Kadar sewa yang dikenakan adalah RM30/rakit. Pakej ini anda akan bercampur dengan pemancing lain dengan erti kata lain tiada privasi.  BILIK TIDUR / ISTIREHAT Rakit Ania dilengkapi dengan kemudaha

ZYRA ROXX : FOLLOWER DATANG BERTUBI-TUBI

Banner This is part of my contribution to my blogger friend ! Syarat utama : a) Buat entry bertajuk ' Zyraroxx : Follower datang bertubi-tubi ' b) Letak banner diatas pada entry korang c) Letak bilangan Follower korang masa sebelum join segmen nie d) Letak link entry korang bawah entry  INI e) Follow blog  Zyraroxx  dan buah hatinya  Shawn f) Like Page beliau di  SINI g) Jemput follow dan terjah semua blogger yang join di  SINI Jumlah follower My Littlewing sebelum join segmen nie : 269 Tarikh tutup : 30/9/2012 Tag : hasnulyakin.blogspot.com http://syarliz.blogspot.com dianateo-dt.blogspot.com www.meitzeu.com cutebun.blogspot.com P/S Let's support each other !

Hari Pembukaan Kolam Pancing Afprow Saujana Utama

Sabtu lepas bersamaan 14 Disember 2019 telah berlangsung hari pembukaan secara rasmi "Kolam Pancing Afprow" kepada orang ramai. Kolam Pancing Afprow terletak di Saujana Utama Sungai Buloh, Selangor.