Sunday, 12 February 2017

CAMERON HIGHLAND BOH TEA CENTRE SUNGAI PALASPusat Teh BOH Sungai Palas Cameron Highland
Satu destinasi yang mesti dikunjungi apabila anda melancong di Cameron Highlands iaitu lawatan ke Sungei Palas dan Boh Tea Gardens. Sungei Palas adalah rumah kepada Pusat Teh BOH yang baru dibina, mempunyai sebuah dewan pameran, cenderahati, kedai teh kedai dan Tea'ria. 

Di Pusat Teh BOH Sungai Palas ini, pengunjung dapat melihat secara langsung bagaimana teh Malaysia yang dibuat menggunakan kaedah pemprosesan tradisional di Kilang Teh. Jangan lupa untuk rancang masa anda untuk melawat ke Tea Garden BOH, taman terbesar di Cameron Highlands, dan nikmati secawan teh tanah tinggi yang segar di kedai teh asal BOH. 

Kilang Teh Boh juga dibuka untuk lawatan. Amat sesuai untuk seisi keluarga yang gemar meneroka dan bersantai, dan tidak mungkin akan mepaskan peluang untuk mengunjugi kedua-dua tempat ini. Untuk mengabadikan kenangan dan momen terindah jangan lupa membawa kamera anda bersama-sama kerana di sekitar taman-taman teh di sini mempunyai beberapa pemandangan yang paling hebat di Cameron Highlands.

Lebih daripada 5000ft atas paras laut, di banjaran gunung utama Malaysia, adalah salah satu tempat pertanian yang paling subur di negara ini: Cameron Highlands digelar 'Green Bowl Malaysia', tanah tinggi yang mempunyai semua sifat-sifat hak tanah pertanian Perdana - suhu yang sederhana, tanah tinggi, hujan yang banyak, masa yang lama cahaya matahari dan tanah saliran yang baik. 

Teh adalah seperti wain; di mana tanaman yang ditanam mempunyai pengaruh besar pada penghasilan akhir. Kebun teh BOH, menjadi keadaan persekitaran yang ideal bagi Cameron Highlands dengan ketepatan operasi jentera, menghasilkan teh dengan ciri-ciri yang luar biasa - terang dan pantas dilengkapi dengan aroma yang menarik.

BOH pek teh sendiri yang dipasarkan di pasaran tempatan dan juga antarabangsa. Hari ini, BOH mempunyai keluasan gabungan terbesar kebun teh di negara ini. Syarikat terus komited kepada legasi yang ditinggalkan oleh JA Russell: untuk menghasilkan teh yang tersendiri demi untuk generasi akan datang.

Waktu perniagaan bermula jam 9.30 pagi - 4.30 petang pada hari Selasa hingga ahad. Manakala pada setiap hari Isnin adalah tutup. Untuk sebarang pertanyaan atau info lanjut boleh hubungi nombot telefon seperti di bawah;

Boh Tea Garden
39200 Ringlet
Cameron Highlands
Tel: 605-493 1324
GPS: 4.449171, 101.422596

Sungei Palas Garden
39100 Brinchang
Tel: 605-496 2096
GPS: 4.521016, 101.401327


"SELAMAT MELANCONG KE CAMERON HIGHLAND"

No comments: