Sunday, 12 May 2019

Mancing di Kuala Gum Gum Batu 12 Sandakan, SabahTrip nih sia pigi bulan Ogos tahun lalu ngam-ngam tarikh hari jadi sia 21.08 - tahun ndak payah la kamurang tau ah :). Sia pigi ini trip sama kawan-kawan yang satu hobi juga. Dorang yang bawa,  sebab sia mau test power kunun di Kuala Gum Gum nih.

Kawan bilang, lubuk sini memang banyak ikan kalau bernasib baik dan keadaan air cantik kaw-kaw la ikan menyangkut. Nasib time sia sama kawan-kawan pigi air cantik. Jangan kamurang hairan sia nih kalau jumpa laut macam kesarungan sudah. Sampai ada kawan bilang sia sama laut berpisah tiada kunun. Nah hantam la kamurang mau cakap apa yang penting sia enjoy tarik kain.

Time sia pigi ini walaupun air cantik, ada juga berombak tapi gian punya pasal dikasik berani saja itu hati gara-gara mau dapat ikan mega. Dakat dua jam la begitu perjalanan ke tengah laut. Habis saja tekong kasik turun jangkarnya macam kesarungan sudah semua ndak kesabaran mengumban pancing macam saja takut ikan lari :). Begitu laitu kalau sudah dipanggil pemancing tegar ndak mau dibuang itu masa.

Ndak lama lepas tu nah kana tarik sudah pancing sia, sampai tebediri bah sia menarik sekali tinguk nah si ikan kerapu yang menyambar sia punya pancing. Puas hati memang puas hati layan tarikan si ikan kerapu nih, tapi sayang bah sia indak makan ini ikan. Jadi ceritanya, sia kasik sama orang saja. Kalau ndak silap berat itu ikan kerapu lebih adalah dalam satu kilo lebih. Kira bulih tahan juga la saiz nya.

So kepada kamurang yang kaki pancing tu, sia kasik cadangan kamu cuba ini lubuk. Kalau kena hari dan air memang ndak mengecewakan hasilnya. Umpan sia guna umpan udang hidup yang dibekalkan oleh tekong. Sewa bot RM50 satu kepala ndak termasuk umpannya bos. Umpan udang hidup boleh tempah awal sama tuan tekong.

Bah setakat ini dulu sia kongsi sama kamurang ah sampai kita jumpa lagi di cerita trip yang lain. Maju la pancing untuk negara :).

Nota kaki :
Kalau mau hubungi tekong boleh follow dia punya Facebook - Asal Kaw Senang.
No comments: