Skip to main content

Matahari Terbit Di Bumi Kampung Kem Pulau Mumiang, Sabah.



Setiap kali sia masuk mengajar di Pulau Mumiang nih memang ndak pernah sia ketinggalan mau shoot gambar masa matahari baru mau naik. Nah, sia kasik tau sama kamurang yang belum pernah pigi ini tempat, view nya memang lah sangat 'Awesome' orang putih bilang.

Sia rasa sangat damai dan tenang saja itu hati sama sia punya kepala kosong saja macam indada masalah saja (padahal betimbun-timbun). Yang best nya lagi awal-awal pagi kamurang nampak la mangak nelayan satu demi satu keluar ke laut mencari rezeki untuk keluarga. Nah kalau orang bandar jam 5.30 pagi tu masih lagi ada yang membuta sama selimutnya.

Kamurang bayangkan bah time sia shoot ini gambar, sia sambil minum kupi lagi oh. Mau kasik lagi kick itu kupi nah makan sama kontok-kontok bah baru ngam - mantap bah kan urang Sabah. Baru kupinya tu yang cap lampu tu kaw-kaw lagi dibuat, mana bah kamurang mau cari nikmat hidup begini.

Bah, sia lama baini sudah tidak menulis disebabkan talampau sibuk kunun sampai behabuk sudah rumah ku di sini. Kamurang ingat senang kah mau menulis mau kasik pembaca siok membaca. Kalau ndak siok cerita mu neh taik lah dorang mau datang kamurang punya blog atau portal.

Sebelum nih aku tulis dalam BI tapi entah tiba-tiba kepikiran pula sia untuk menulis dalam bahasa Sabah. Macam siok bah kalau kita menulis guna bahasa asal kita macam sia rasa dekat betul sama yang membaca ini. Lagi pun, sia mau kasik angkat bah ini bahasa Sabah nih supaya pembaca luar dari Sabah boleh belajar kan. Kamurang fikir la orang putih tu berabis dorang belajar bahasa Sabah, sedang kan kita pula berabis lupa bahasa asal tembuni kita.

Dari situ terus sia rasa tercabar mau kasik level UP bahasa Sabah nih ke peringkat yang lebih tinggi. Jadi sia harap akan lebih ramai pembaca yang perasan dengan perubahan penggunaan bahasa sia di sini. Sebelum tutup kadai, sia mau ucap terima kasih dulu sama pembaca setia sia yang rajin datang jalan-jalan di blog sia ini. Sia ndak janji mau kasik share cerita yang meletop-letop sama kamurang tapi sia akan cuba la ya. Jangan ja kamu jerak sana ah :). Bah jumpa next posting ah jangan nakal-nakal dan jaga diri.



Lat Tina Sepet
Sumandak Sabah


Comments

Popular posts from this blog

RUMAH RAKIT TO' WAN KG TELUK NIPAH, PULAU INDAH

Di bawah jenama Rumah Rakit To' Wan yang berada di jeti pengkalan nelayan Kampung Teluk Nipah Pulau Indah, pemilik mempunyai 3 buah unit rumah rakit yang beroperasi. Jom kami kongsi kan dengan anda maklumat Rumah Rakit To' Wan yang pertama iaitu Rakit Ania. RAKIT ANIA Rakit Ania merupakan rumah rakit pertama yang dibina dan beroperasi hingga sekarang. Kapasiti muatan bermula 10 hingga  15 orang pemancing pada satu sesi. Terdapat dua pakej yang ditawarkan kepada para pemancing. Pakej A kadar sewa yang dikenakan adalah sebanyak RM300 untuk satu rakit dan ianya adalah pakej privasi di mana tidak akan bercampur dengan pemancing lain dan hanya available pada hujung minggu hari Sabtu & Ahad.  Manakala pakej B hanya available pada hari biasa bermula Isnin hingga jumaat. Kadar sewa yang dikenakan adalah RM30/rakit. Pakej ini anda akan bercampur dengan pemancing lain dengan erti kata lain tiada privasi.  BILIK TIDUR / ISTIREHAT Rakit Ania dilengkapi dengan kemudaha

ZYRA ROXX : FOLLOWER DATANG BERTUBI-TUBI

Banner This is part of my contribution to my blogger friend ! Syarat utama : a) Buat entry bertajuk ' Zyraroxx : Follower datang bertubi-tubi ' b) Letak banner diatas pada entry korang c) Letak bilangan Follower korang masa sebelum join segmen nie d) Letak link entry korang bawah entry  INI e) Follow blog  Zyraroxx  dan buah hatinya  Shawn f) Like Page beliau di  SINI g) Jemput follow dan terjah semua blogger yang join di  SINI Jumlah follower My Littlewing sebelum join segmen nie : 269 Tarikh tutup : 30/9/2012 Tag : hasnulyakin.blogspot.com http://syarliz.blogspot.com dianateo-dt.blogspot.com www.meitzeu.com cutebun.blogspot.com P/S Let's support each other !

MOST FAMOUS YOUNG MALAYSIA BLOGGERS

Do check it out their websites and find out yourself who are this people and how they became top ! 1. Lyssa Faizureen (  http://www.lyssasecret.com/  ) - 51,519 followers 2. Fatin Liyana (  http://honeykoyuki.blogspot.com/  ) -42,476 followers 3. Hanis Zalikha (  http://inibelogsaya.blogspot.com/  ) -38,472 followers 4. Maria Elena (  http://peliks.blogspot.com/  ) -30,849 followers 5. Zack Zukhairi (  http://zackzukhairi.blogspot.com/  ) -26,343 followers 6. Cik epal (  http://cikepal06.blogspot.com/  ) - 26,297 followers 7. Irine Nadia Marcello (  http://irinenadia.blogspot.com/  ) -24,952 followers 8. Elia (  http://jejariruncing.blogspot.com/  ) -24,111 followers 9. Yuyu Zulaikha (  http://kupukupukecik.blogspot.com  ) - 19,039 followers Next chapter I will furnish you more websites and blogger link for you to explore and  blog sphere. CHeers and happy weekend.