Skip to main content

BACKLANE CINEMA - PENDEKAR BUJANG LAPOK







Last Friday, aku dan one of good friend of mine, Farah attended satu event yang dikenali sebagai Backlane Cinema bertempat di Lorong Bandar 13, Kuala Lumpur berdekatan dengan pasar seni. On that day, organiser memilih filem allahyarham seniman Tan Sri P.Ramlee 'Pendekar Bujang Lapok' untuk ditayang kan kepada semua pengunjung yang datang. Backlane cinema nih sama la macam wayang pacak tu. Yang best nya bila filem hitam putih ditayangkan terus teringat dan mengimbas kembali kenangan waktu zaman kecik-kecik dulu. Dulu-dulu tv hitam putih, takde cgi jadi bila tengok wayang tu memang sangat original takde edit atau tapis-tapis. Bahasa yang digunakan kan pun sangat dekat dengan penonton mudah nak faham.



Kalau korang nak tau, pengunjung yang datang hari tu semua nya mix. Ada yang datang siap pakai sampin, bawa anak bini, ada yang duduk kat bawah beralas kan tikar, lepas tu sambil makan sambil menonton fuhh memang terasa sangat back to the future. Overall semua yang datang ketawa terbahak2 dari mula filem ditayangkan sampai lah habis.
Aku personally setuju jika event sebegini dianjurkan sekerap yang mungkin. Bukan sahaja untuk mengajar masyarakat kita menghargai filem-filem karyawan tempatan tetapi ianya lebih kepada memupuk semangat perpaduan di antara kaum dan menghidupkan kembali laluan lorong belakang bangunan yang kebanyakannya telah ditinggalkan atas alasan ianya tidak selamat. Dalam masa yang sama penganjuran program sebegini dapat mengeratkan lagi silaturahim antara komuniti setempat.
Syabas diucapkan kepada pihak penganjur kerana mengambil inisiatif untuk membangun semula backlane di sekitar Kuala Lumpur dengan menganjurkan program seperti ini. Yang pasti aku akan datang lagi untuk support usaha murni ini. Yang tak sempat join hari tu jangan risau kemungkian akan ada lagi acara seperti ini dianjurkan. So masa tu jangan tak datang pula yer 

Comments

Popular posts from this blog

RUMAH RAKIT TO' WAN KG TELUK NIPAH, PULAU INDAH

Di bawah jenama Rumah Rakit To' Wan yang berada di jeti pengkalan nelayan Kampung Teluk Nipah Pulau Indah, pemilik mempunyai 3 buah unit rumah rakit yang beroperasi. Jom kami kongsi kan dengan anda maklumat Rumah Rakit To' Wan yang pertama iaitu Rakit Ania. RAKIT ANIA Rakit Ania merupakan rumah rakit pertama yang dibina dan beroperasi hingga sekarang. Kapasiti muatan bermula 10 hingga  15 orang pemancing pada satu sesi. Terdapat dua pakej yang ditawarkan kepada para pemancing. Pakej A kadar sewa yang dikenakan adalah sebanyak RM300 untuk satu rakit dan ianya adalah pakej privasi di mana tidak akan bercampur dengan pemancing lain dan hanya available pada hujung minggu hari Sabtu & Ahad.  Manakala pakej B hanya available pada hari biasa bermula Isnin hingga jumaat. Kadar sewa yang dikenakan adalah RM30/rakit. Pakej ini anda akan bercampur dengan pemancing lain dengan erti kata lain tiada privasi.  BILIK TIDUR / ISTIREHAT Rakit Ania dilengkapi dengan kemudaha

ZYRA ROXX : FOLLOWER DATANG BERTUBI-TUBI

Banner This is part of my contribution to my blogger friend ! Syarat utama : a) Buat entry bertajuk ' Zyraroxx : Follower datang bertubi-tubi ' b) Letak banner diatas pada entry korang c) Letak bilangan Follower korang masa sebelum join segmen nie d) Letak link entry korang bawah entry  INI e) Follow blog  Zyraroxx  dan buah hatinya  Shawn f) Like Page beliau di  SINI g) Jemput follow dan terjah semua blogger yang join di  SINI Jumlah follower My Littlewing sebelum join segmen nie : 269 Tarikh tutup : 30/9/2012 Tag : hasnulyakin.blogspot.com http://syarliz.blogspot.com dianateo-dt.blogspot.com www.meitzeu.com cutebun.blogspot.com P/S Let's support each other !

Hari Pembukaan Kolam Pancing Afprow Saujana Utama

Sabtu lepas bersamaan 14 Disember 2019 telah berlangsung hari pembukaan secara rasmi "Kolam Pancing Afprow" kepada orang ramai. Kolam Pancing Afprow terletak di Saujana Utama Sungai Buloh, Selangor.