Skip to main content

Pulau Berhala Sandakan Sabah - Pulau Pelancongan TerkenalJarak Pulau Berhala daripada Bandar Sandakan kira-kira 5 kilometer. Untuk sampai ke Pulau Berhala, pengunjung boleh menaiki bot yang akan mengambil masa selama 45 minit dan tambang yang dikenakan sebanyak RM15 satu kepala. Majoriti penduduk yang menghuni di Pulau Berhala adalah daripada masyarakat Bajau Laut yang datang daripada negara jiran iaitu negara Filipna. 

Mereka telah membina rumah dan menetap di situ sejak tahun 1963. Kebanyakan daripada mereka bekerja sebagai nelayan sebagai mata pencarian untuk membiayai keperluan seharian dan keluarga mereka. 

Menurut penulis sejarah Agnes Keith, dalam buku nya yang berjudul 'Land Below The Wind' semasa perang dunia kedua,
tentera Jepun telah mendarat dan menakluk Sandakan pada tahun 1942 sekaligus membina kem tahanan yang berpusat di Pulau Berhala. Ini merupakan satu faktor mengapa Pulau Berhala menjadi tarikan kepada para pengunjung.

Selain daripada kisah tinggalan sejarah, Pulau Berhala juga dikunjungi kerana keunikan struktur batu-batuan yang terdapat di sekitar pulau tersebut (seperti dalam gambar di atas) dan air laut nya membiru. Pemilik bot mencadang kan kepada sesiapa yang berhasrat untuk berkunjung ke Pulau Berhala, waktu yang paling sesuai adalah semasa air tengah pasang dan dalam.  

Pulau Berhala juga merupakan satu tarikan kepada para hikers dan outdoorian yang suka akan aktiviti lasak kerana di sini terdapat trail untuk jungle trekking, rock climbing dan abseiling. Pemandangan daripada puncak sangat cantik dan mendamaikan. Ramai juga kaki-kaki pancing akan datang ke sini untuk mencuba nasib memandang kan di kawasan sekitar pulau ini banyak batu, dikatakan ikan kerapu banyak terdapat di sini.

Pesan khidmat masyarakat adalah dinasihatkan para pengunjung jangan datang pada musim monsun atas faktor keselamatan kerana pada waktu itu adalah musim tengkujuh dan dikhuatiri keadaan air laut berombak dan bergelora. Jadi kepada yang berhasrat untuk datang seelok nya datang selepas tamat nya musim tengkujuh sekitar bulan Februari sehingga bulan September. Ok guys sampai jumpa lagi di lain posting. Comments

Popular posts from this blog

RUMAH RAKIT TO' WAN KG TELUK NIPAH, PULAU INDAH

Di bawah jenama Rumah Rakit To' Wan yang berada di jeti pengkalan nelayan Kampung Teluk Nipah Pulau Indah, pemilik mempunyai 3 buah unit rumah rakit yang beroperasi. Jom kami kongsi kan dengan anda maklumat Rumah Rakit To' Wan yang pertama iaitu Rakit Ania. RAKIT ANIA Rakit Ania merupakan rumah rakit pertama yang dibina dan beroperasi hingga sekarang. Kapasiti muatan bermula 10 hingga  15 orang pemancing pada satu sesi. Terdapat dua pakej yang ditawarkan kepada para pemancing. Pakej A kadar sewa yang dikenakan adalah sebanyak RM300 untuk satu rakit dan ianya adalah pakej privasi di mana tidak akan bercampur dengan pemancing lain dan hanya available pada hujung minggu hari Sabtu & Ahad.  Manakala pakej B hanya available pada hari biasa bermula Isnin hingga jumaat. Kadar sewa yang dikenakan adalah RM30/rakit. Pakej ini anda akan bercampur dengan pemancing lain dengan erti kata lain tiada privasi.  BILIK TIDUR / ISTIREHAT Rakit Ania dilengkapi dengan kemudaha

ZYRA ROXX : FOLLOWER DATANG BERTUBI-TUBI

Banner This is part of my contribution to my blogger friend ! Syarat utama : a) Buat entry bertajuk ' Zyraroxx : Follower datang bertubi-tubi ' b) Letak banner diatas pada entry korang c) Letak bilangan Follower korang masa sebelum join segmen nie d) Letak link entry korang bawah entry  INI e) Follow blog  Zyraroxx  dan buah hatinya  Shawn f) Like Page beliau di  SINI g) Jemput follow dan terjah semua blogger yang join di  SINI Jumlah follower My Littlewing sebelum join segmen nie : 269 Tarikh tutup : 30/9/2012 Tag : hasnulyakin.blogspot.com http://syarliz.blogspot.com dianateo-dt.blogspot.com www.meitzeu.com cutebun.blogspot.com P/S Let's support each other !

Hari Pembukaan Kolam Pancing Afprow Saujana Utama

Sabtu lepas bersamaan 14 Disember 2019 telah berlangsung hari pembukaan secara rasmi "Kolam Pancing Afprow" kepada orang ramai. Kolam Pancing Afprow terletak di Saujana Utama Sungai Buloh, Selangor.